VOORBEREIDINGEN - DEEL 4

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 09:01

Het echte aftellen is begonnen, want binnen een week vertrekken wij - als weer en wind ons gunstig gezind is - naar Noorwegen. Afgelopen Pinksterweekend hebben we alweer even kunnen snuiven aan een leventje op het water en dat smaakte naar meer. En ons tochtje naar de Marker Wadden leek ook al wel een minivakantie met de prachtige natuur midden in het Markermeer. Hoewel al veel klussen geklaard zijn, doen we nog steeds klusjes aan onze boot. In deze blog laten we jullie weer meekijken.

VERWACHTINGEN EN ZO...

Nu de dag van vertrek met rasse schreden dichterbij komt, houden we de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. De laatste tijd is de voorspelling voor de komende dagen op de Noordzee steeds westenwind. Vanaf nu komen ook de voorspellingen voor de datum van vertrek langzaam in beeld. Vooralsnog lijkt het op zowel Windfinder als Windy een geruststellende windkracht 4 Bft te worden. De verwachting van Buienradar is dat er alle dagen regen zal vallen en zon zal schijnen op de Noordzee tijdens onze overtocht. We hopen er maar het beste van.

Voor het gedeelte vanaf Lelystad naar de Noordzee is westenwind niet het meest gunstig, maar hopelijk vinden we een goede route om zonder al te veel problemen op de Noordzee te komen. Via Kornwerderzand naar Vlieland of via Den Oever naar Den Helder, het staat of valt met de wind en de getijden en stroming.  

Los van het weer hebben we natuurlijk nog meer verwachtingen. Zoals hoe we de meerdaagse oversteek over de Noordzee zullen ervaren. Vorig jaar hebben we één nacht doorgevaren, nu zullen het er waarschijnlijk drie zijn. Is dit saai of spannend? Zullen we ons goed vermaken of gaan we ons vervelen? Zal het druk zijn met andere boten, windmolenparken en boorplatforms of zal het desolaat voelen?

En uiteraard hebben we hoge verwachtingen van het natuurschoon wat we aan zullen treffen in Noorwegen. Dat kan haast alleen maar schitterend zijn. Kortom we kunnen niet wachten om dat te gaan ontdekken! En tot die tijd... nog wat wasjes, boodschappen en klusjes!

WINDVAAN

En zo was er zomaar tijd om weer een dagje op de boot te klussen. En daarbij was het weer ook nog heel geschikt om Paul Michèl de mast in te 'hijssen'. Al is hijssen eigenlijk niet het juiste woord, want hij moet zelf naar boven klimmen met zijn tuigje. Enige wat Renata kan doen is de boel goed zekeren beneden met een extra veiligheidslijn. Voordeel is dat Paul Michèl op deze manier ook naar boven zou kunnen als hij alleen is (zij het zonder de extra veiligheidslijn), nadeel is dat het best intensief is om op deze manier naar boven te klimmen. Maar goed, na even hard werken, is Paul Michèl boven in de mast en kunnen de hulptroepen beneden het gereedschap en de nieuwe Windex naar boven takelen.

Ja, je leest het goed - hulptroepen - want één van de kinderen is vandaag mee om te helpen klussen. En dat betekent dat zoonlief ook even een stukje de mast in wordt gehesen!

Het klusje zelf in de top is vrij snel voor elkaar en wat een verschil is dat. 

Niet alleen zitten de pootjes weer vast, zoals het hoort, maar de onderkant is ook rood en daardoor beter zichtbaar.  Het naar beneden klimmen blijft Paul Michèl bespaard, want we kunnen de lijn waaraan zijn tuigje bevestigd zit in zijn geheel rustig laten zakken. Eenmaal beneden blijkt de oude windvaan er nog slechter aan toe dan we al dachten. Het heeft niet alleen een wiebelend pootje, maar er zijn ook gewoon in de loop der tijd stukken plastic van de windpijl afgebroken. Al met al geen overbodige luxe dus, deze actie!

LIEREN

Een klusje wat we ook nog heel graag wilden doen, was het vervangen van de lier die aan stuurboordkant onder de buiskap zit. Dit is namelijk een vrij kleine lier zonder selftailing functie en dat betekent hard werken als we het grootzeil hijsen. In je eentje is dat dan al helemaal een bijna onmogelijke opgave, zeker voor Renata. Dat betekent namelijk tegelijkertijd èn de lierhendel draaien èn de lijn flink op spanning houden. Hoe fijn dus dat we hier ter vervanging een grotere lier met selftailing gaan plaatsen. De oude lier is snel verwijderd. Vervolgens moeten er vijf nieuwe gaatjes geboord en getapt worden. Onze extra helpende handjes zorgen ervoor dat het boorafval meteen wordt opgezogen, zodat er geen aluminiumrestanten op de boot blijven slingeren. De oude gaten maken we dicht. De hele klus verloopt zeer voorspoedig en al snel hebben we een mooie nieuwe werkende lier tot onze beschikking. We zijn zo benieuwd wat dit in de praktijk met het gebruiksgemak zal doen. We kunnen niet wachten om het uit te proberen.

Los hiervan hebben we ook nog plek voor twee lieren achter in de kuip om bijvoorbeeld te gebruiken om het fok binnen te halen. Op de dag dat we deze klus onderhanden nemen is het boven de dertig graden en moeten we een tarp ophangen om überhaupt in de kuip te kunnen werken. Ook hebben we onze hulptroepen weer mee om de handen uit de mouwen te steken. Omdat we inmiddels ervaring hebben opgedaan met het plaatsen van een lier, gaan deze twee lieren als een tierelier. Het wordt bijna lopende band werk.

NAVTEX-ONTVANGER

In onze collectie 'Ook leuk voor op de boot!' hebben we een NAVTEX ontvanger liggen. NAVTEX is handig om aan boord te hebben om onder andere weersberichten en waarschuwingen op het water te kunnen ontvangen als je zo ver buiten de kust bent, dat 4/5G geen ontvangst meer biedt. Je kunt er geen berichten mee verzenden, zoals bijvoorbeeld met een marifoon, maar je kunt wel buiten het marifoongebied berichten ontvangen op open zee. Om de ontvanger te kunnen gebruiken moeten we een antenne plaatsen. Hiervoor maken we gebruik van de coax-kabel van een oude GPS-ontvanger achter op de boot, die niet meer gebruikt wordt. Dat is dus snel gepiept. In de boot hoeven we dan alleen nog de ontvanger aan te sluiten op de coax-kabel en van spanning te voorzien. We hebben nog niet een uitgelezen plek gevonden om de ontvanger te bevestigen. Omdat we de NAVTEX vermoedelijk alleen de dagen op open zee echt zullen gebruiken, houden we de NAVTEX vooralsnog los onder handbereik.

NAVTEX wordt behandeld als onderdeel van het Marcom A en B  examen. Waar bij Marcom A de nadruk meer ligt op 'Wat is het?', ligt bij Marcom B de nadruk meer op  'Hoe werkt het?'

Omdat niet iedereen dat certificaat in zijn of haar bezit zal hebben, is de kans groot dat niet bij iedereen bekend is wat NAVTEX nu precies is. Daarom hierbij een link naar een beknopte uitleg over NAVTEX door Coen Cromjongh van Vaarschool Albatros.

Generator

We hebben een generator aan boord voor het geval de accu's leegraken en deze niet met walstroom, de motor of een mobiel zonnepaneel kunnen worden opgeladen of... als we onverhoopt tijdens het varen 220 Volt nodig hebben. Vorig jaar nog hebben we op het Kielerkanaal (NOK) onder het varen verse appelmoes gemaakt. Hoe handig dat we gewoon even de staafmixer konden pakken! Oké, dit was niet van wereldbelang, maar wel heel leuk.

Voor de noodgevallen is het uitermate handig om een generator aan boord te hebben. Uiteraard hebben we voor ons komende vertrek benzine en olie aangevuld en de generator laten testdraaien. Hoe fijn dat hij weer als een zonnetje stond te draaien. Daar zullen we ongetwijfeld weer plezier van gaan hebben.

FRUITHANGMAT

Wie weleens fruit meeneemt onderweg (en wie doet dat niet), weet dat het lastig kan zijn om te voorkomen dat het beurs wordt. Ook op een boot die zich een weg baant door de golven is het een uitdaging om fruit goed te houden. Een oplossing daarvoor is een fruithangmat. En dat lijkt ons wel wat. In het creatieve brein van Renata ontspruiten zich meteen ideeën om dit zelf te haken. Zie hier het resultaat.

Voor wie het leuk vindt heb ik mijn persoonlijk ontwerp opgeschreven als haakpatroon Deze kun je hieronder downloaden. 

Haakpatroon Fruithangmat
Afbeelding – 416,0 KB 152 downloads

We zijn heel benieuwd in hoeverre dit hangmatje in de praktijk zal bevallen. We houden je in de blog op de hoogte van onze ervaringen. Op onze tocht zal snel genoeg duidelijk worden of dit attribuut een 'must have' is of niet!

Wij zouden het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat. Naast de mogelijkheid om hierboven een 'hartje' te geven om ons te laten weten dat je de blog leuk vindt, bestaat hieronder de mogelijkheid om een persoonlijke reactie te plaatsen. De met een * gemarkeerde velden moeten verplicht worden ingevuld. Naam en bericht worden gepubliceerd, het e-mailadres niet. Wil je graag een mailtje krijgen, zodra er een nieuwe blog wordt geplaatst, meld je dan aan via onze Contact-pagina.

Reactie plaatsen

Reacties

Janet
2 jaar geleden

Succes met de reis! Ik ben niet zo handig dus ik heb van een AH boodschappen net een hangmatje voor fruit gemaakt. Werkt wel voor het fruit maar hangt soms dan wel weer in de weg.

Bert Maan
2 jaar geleden

Wat een prachtig en imponerend verslag van de voorbereiding van jullie vaarvakantie, daar komt nog wel iets bij kijken voordat het ruime sop gekozen kan worden. Ook leuk om te lezen wat er allemaal komt kijken voor je vaart. Maar de natuur is prachtig waar jullie naar toegaan. De fjorden zijn imponerend en sprookjesachtig.

Maxim
2 jaar geleden

Ik denk dat de trip zo naar Noorwegen top wordt

Walle
2 jaar geleden

Even een oprechte aanbeveling voor de generator! Na de reis geregeld z’n werk laten doen. Niet zomaar twee maanden wegzetten. Ik heb slechte ervaring… En als hem dan weer eens aan de praat probeert te krijgen en hij gerepareerd moet worden koop jd bijna een nieuwe. Succes!

Frans de Ruuijter
2 jaar geleden

Prachtig zo’n professionele voorbereiding . Lijkt me wel spannend op zee . Vooral het weer is natuurlijk bepalend.
Na onze campervakantie naar de Oostzeekust weten we hoe prachtig het daar is . We wensen jullie een veilige reis met heel veel plezier . Gr.Frans & Marianne.