VOORBEREIDINGEN - DEEL 3

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 14:55

Helaas hebben we nog steeds geen moment gevonden om dit seizoen het ruime sop te kiezen. Het weer en het gewone dagelijkse leven laten het nog niet toe. Duimen maar dat daar nu snel verandering in komt. Ondertussen klussen we in de schaarse momenten wel lekker door aan de boot. We kijken ontzettend uit naar de tocht naar Noorwegen die steeds dichterbij komt. Inmiddels hebben we ook de benodigde waterkaarten van Noorwegen in huis. Weer een stukje voorpret erbij, want we kunnen onze route gaan uitstippelen!

De meivakantie met de kinderen is - qua zeilen - voor ons in het water gevallen. Gezien de nogal wisselende weersvoorspellingen en de voorspelde koude nachten, hebben we besloten het zeilen voor nu maar te laten wat het is. We willen het de kinderen niet tegen maken. Hopelijk hebben we in het Pinksterweekend meer geluk met het weer! Ondertussen denken en overleggen we veel over alle klusjes die we voor de zomer nog graag gerealiseerd zouden hebben. En als het maar even kan vertrekken we naar de haven om de handen daar uit de mouwen te steken. 

ACCU'S EN ZONNEPANELEN

Afgelopen zomer op onze reis naar de Oostzee bleken de accu's wat tekort te schieten om met name de koelkast en koelbox draaiende te houden. Daar bovenop kwam dat onze 'huishoudaccu' zijn beste tijd had gehad. In Eckernförde hebben we daarom bij de plaatselijke Haga Baumarkt de beste accu meegenomen die ze daar op dat moment ter beschikking hadden, een 95Ah startaccu. Aangezien je niet even met zo'n accu onder je arm naar je boot wandelt, hebben we deze toen in een rammelend winkelwagentje naar de boot vervoerd. Het heeft ons deze vakantie aardig uit de brand geholpen, maar ideaal was het nog niet. Tijd dus om met de accu's aan de slag te gaan. De afgelopen zomer aangeschafte accu mag gaan doen waar hij voor gemaakt is en dat betekent dat het onze nieuwe startaccu wordt. Als 'huishoudaccu' plaatsen we twee andere accu's die beter geschikt zijn voor dit doel. Ook zorgen we ervoor dat deze niet meer alleen worden opgeladen door de walstroom en het zonnepaneeltje, maar ook als de motor draait. De accu's die bedoeld zijn om de apparatuur en zaken als de binnenverlichting van stroom te voorzien zijn op dit moment nog prima in orde. De hele klus vergt het nodige schuifwerk en het plaatsen van een nieuwe verdeler, maar daar moeten we komende zomer zeker profijt van gaan hebben!

Afgelopen zomer is ook gebleken dat ons zonnepaneeltje eigenlijk niet voldoende groot is om de 'huishoudaccu' opgeladen te houden. Op de 'huishoudaccu' staan op dit moment de koelkast, de koelbox en de stuurautomaat aangesloten. We willen dus graag nog een aanpassing doen. We hebben nog twee flexibele zonnepanelen die we op de boot kunnen gebruiken. De vraag is met name hoe we deze dan zouden willen monteren. Een heel buizenframe is het mooist, meest degelijk en daardoor ook onder het zeilen te gebruiken. Het is wel vrij begrotelijk en we moeten nog beslissen of dat de investering waard is. Als het erom gaat, is het goedkoper om een extra jerrycan diesel voor de motor of benzine voor de generator mee te nemen om het tekort aan laadcapaciteit op te vangen. Als we een geschikte betaalbare oplossing vinden voor de extra zonnepanelen, dan willen we het huidige zonnepaneeltje aansluiten op onze startaccu en de extra panelen gebruiken voor de 'huishoudaccu'. Op dit moment zijn de plannen om één of twee zonnepanelen los mee te nemen en als het mogelijk is in het zonnetje neer te leggen of op te hangen en te ervaren wat het ons op kan leveren.

WERKZAAMHEDEN AAN DEK

FOKKEHOES

Bij onze inspectie na de winter, hebben we gezien dat de lijn die door de fokkehoes loopt, om de hoes zo strak mogelijk om het fok te trekken, slijtplekken vertoont. Beter dus maar om deze te vervangen. We hebben nog een voorraadje mogelijk geschikte lijnen liggen in de meest vrolijke kleurtjes . Vraag is welke dikte we prefereren en of de betreffende lijn wel lang genoeg is. De groene is leuk, maar lijkt net wat dik voor de katrolletjes. Van de gele denken we bij voorbaat al dat deze te kort is. De rode lijkt in eerste instantie leuk, goede dikte en lang genoeg, maar we twijfelen toch of het wel het geschikte materiaal is, dus we gaan uiteindelijk 'gewoon' weer voor een witte lijn. Als we de fokkehoes erbij halen blijken er helaas wat scheurtjes in het doek te zijn ontstaan ter hoogte van de katrolletjes. Hier is dus sowieso actie vereist, want het risico op verder scheuren in de wind ligt op de loer. Voordat we de oude lijn verwijderen, leggen we nog vast hoe de oude lijn vastzit bovenaan de fokkehoes. Vervolgens breken we onze activiteiten voor nu af en nemen de hoes mee naar huis, om hem eerst te laten repareren bij Zeilkapot in Zeewolde. 

Gelukkig heeft het fok ook een UV-band en kunnen we de hoes daarom wel eventjes missen. Na reparatie brengen we thuis op de oprit de nieuwe lijn aan. Deze hoes is weer klaar om mee te nemen naar de boot!

REDDINGSVLOT

Ons reddingsvlot heeft tot nu toe nog niet echt een goede plek gevonden aan boord. Tot nu ligt deze dus binnen, terwijl we het belangrijk vinden dat deze voor het grijpen ligt. Daarom willen we een geschikt plekje zoeken op het dek, waar we het vlot eenvoudig kunnen bevestigen. Dit levert ons twee acties op, namelijk:

  1. Vind een geschikte plek;
  2. Zorg voor een hoes om het vlot extra te beschermen tegen de elementen.

Gezien de mogelijkheden voor punt 1, vinden we een plaatsing vóór de mast de meest geschikte plek. Een andere optie zou zijn net voor de buiskap, mits die ruimte vrij zou zijn, maar daar ligt al een zonnepaneel en het ontneemt deels het zicht. Een andere optie zou wellicht een reddingsvlotbeugel zijn. Voor nu is de eerste optie voor ons het meest geschikt, want niet te duur en we hebben daar ook redelijk eenvoudige bevestigingsmogelijkheden.

Wat betreft punt 2 halen we de naaimachine uit de kast om een oude zeilhoes op maat te maken, zodat deze geschikt is om de tas met het reddingsvlot in te doen. Dit beschermt het vlot dan extra tegen het zoete en zoute buiswater, de regen en de zon.

Na het inkorten van de hoes is deze veel beter op maat. Nu rest nog een goede bevestiging te maken met elastiek en/of sjorband en vervolgens maar eens testen en ervaren hoe dit bevalt en dan kunnen we altijd nog aanpassingen doen.

KIKKERS

Nog een wens is om niet alleen voor en achter, maar ook halverwege de boot kikkers op het dek te hebben. Handig in de sluis dat de lijn niet meer vanaf de punt van de boot hoeft te komen, maar ook heel praktisch als we een spring willen plaatsen. Het voelt nogal tegennatuurlijk om gaten in de boot te boren en dat maakt het - hoewel eigenlijk een eenvoudige klus - toch wel een beetje spannend. Alles bij elkaar is de klus snel gepiept. Het feit dat er een aluminium plaat blijkt te zitten onder de kikkers, geeft ons een geruststellend gevoel bij de bevestiging. Die komen niet zomaar van hun plaats!

MARIFOON

Het volgende project aan dek is het maken van een oplaadpunt en meteen een goede plek voor de handheld marifoon tijdens het varen. Het geheel willen we bevestigen op de stuurkolom, op de plek waar vroeger het kompas zat. De voorbereidingen voor dit project waren al lang geleden begonnen. Dus we hadden al een keer een mooie ronde plank laten maken. Ook hadden we al nagedacht over de manier waarop we deze plank wilden gaan bevestigen. We hadden hiervoor beugeltjes uitgezocht die ervoor zorgen dat de binnenkant van de stuurkolom nog bereikbaar blijft, mocht dit een keer nodig zijn. Met behulp van onze buurman Sam en zijn bovenfrees, hebben we de benodigde sleuven in het plankje gemaakt voor de bevestigingsbeugels en het weg te werken elektriciteitsdraad. De bedrading in de stuurkolom hadden we al een keer getrokken. Nu restte nog het plaatsen van de beugels, het aanbrengen van de plank en het bevestigen van de marifoonhouder. Hoe fijn dat we voortaan een goede plek hebben in de kuip om onze marifoon neer te leggen, uit te luisteren en gelijk op te laden!

WINDVAAN

Onze windvaan is niet meer wat het geweest is. Eén pootje hangt er een beetje zielig bij. Omdat een windvaan - ondanks alle aanwezige digitale apparatuur - toch wel een heel fijn instrument is tijdens het zeilen, is het dus tijd voor een nieuwe Windex 15. We voegen dit klusje toe aan onze ToDo-lijst. Of het nog voor onze tocht lukt of dat het tijdens de reis wordt weten we nog niet, maar op een geschikt moment hijst Renata Paul Michèl in de mast om het vaantje te plaatsen!

BUITENDOUCHE EN ANDERE WATERWERKZAAMHEDEN

BUITENDOUCHE

Eén wens die nog hoog op het lijstje staat is een buitendouche. Na het zwemmen even af kunnen spoelen of een eenvoudige douche als we ergens voor anker liggen. Een mooie aanvulling op het teiltje warm water met een washandje, zullen we maar zeggen. Hiervoor duiken we in de bakboord achterhut waar de watertank zich onder het bed bevindt en waar de pomp zit. Als we hier bij de pomp een T-stuk plaatsen, kunnen we hier een slang aan bevestigen richting de bakskist. Daar kunnen we dan een eenvoudige kraan bevestigen, waaraan we een Gardena-verloopstukje kunnen draaien en vervolgens een tuinslang met een sproeikop kunnen bevestigen. Zo krijgen we op een eenvoudige manier een buitendouche tot onze beschikking!

OVERLOOP WATERTANK

Los van deze buitendouche activiteiten, hadden we in deel 1 en deel 2 van de voorbereidingen al genoemd dat er geen werkende overloop aan de watertank zit. De huidige opening is dicht gekit, maar die kit is inmiddels verdroogd en lekt dus. De doorvoer in de spiegel van de boot leek voor de watertank te zijn, maar bleek de ontluchting van de gasbun te zijn. Wat we gaan proberen is om de overloop met de gedroogde kit goed af te sluiten, zodat daar geen water meer uit kan komen. Een eventueel teveel aan water zal dan waarschijnlijk via het ontluchtingsbuisje op de watertank naar buiten komen in plaats van de boot inlopen, wat nu het geval is. Het is een eenvoudige oplossing en het proberen waard.

BILGEPOMP

Een derde waterproject is het aansluiten van de bilgepomp. Deze pomp kunnen we op dit moment wel gebruiken door een tijdelijke aansluiting te maken, maar het zou fijn zijn als de pomp permanent aangesloten is en de bedrading weggewerkt. Omdat een aansluiting op de afvoer nog niet zo heel eenvoudig is, zullen we een slang aankoppelen die in de gootsteen of buiten kan worden gehangen om het water af te voeren. Het gemak is daarmee in ieder geval al vele malen groter dan nu het geval is. 

TUSSEN DE BEDRIJVEN DOOR...

Tussen de bedrijven door wordt het toch ook hoog tijd om even het water op te gaan en te kijken of alles nog goed werkt en een beetje uit te waaien. Er staat een lekker windje van 4 à 5 Bft uit het Noordoosten, dus we gaan op pad en kruisen op tegen de wind. Op enkel het fokje tikken we gewoon de 8 Kts aan, lekkerrrr. Het is echt heerlijk om weer op het water te zijn! En Renata is blij verrast dat haar vaardigheden niet compleet zijn weggezakt. Met de tocht naar Noorwegen, die op de planning staat, is dat wel een hele prettige bijkomstigheid! 

Al snel is wel duidelijk dat de stuurautomaat er echt geen trek in heeft. Afgelopen zomer deed de stuurautomaat het nog wel, maar slipte regelmatig. We wisten dus dat de band aan vervanging toe was en deze hadden we ook al besteld en in huis. Voor nu dus gewoon een paar uurtjes zelf sturen, wat ook goed is om het gevoel weer terug te krijgen. Terug in de haven is ons volgende klusje om de stuurautomaat te wisselen voor zijn broertje waarin de nieuwe band al gemonteerd is. Hopelijk hebben we op onze volgende tocht dan weer een werkende stuurautomaat tot onze beschikking! 

Afstand door het water: 11,6 NM; Duur: 2 uur en 10 minuten; Gemiddelde snelheid: 4,5 Kts

WATERKAARTEN

Hoera! Na lang wachten zijn de nieuwe waterkaarten klaar van herdruk en kunnen we deze bestellen! We moesten wel een tijdje geduld hebben, maar... nu hebben we ze dan eindelijk vers van de pers in huis en kunnen de voorbereidingen wat dat betreft ook vorm gaan krijgen. De huidige plannen zijn om weer via Den Helder en het Molengat de Noordzee op te varen. Dit is ons vorige zomer namelijk uitstekend bevallen! Boven Vlieland zullen we dan de verkeersscheidingsstelsels Terschelling - Duitse Bocht en TSS Oost Friesland oversteken en koers zetten richting Noorwegen, waarbij we de Regnar-ton aan de stuurboordzijde verwachten te passeren. De koers zal iets van 3° richting Tananger worden. Zo op het eerste gezicht ziet het er niet naar uit dat we een heel uitgebreid vaarplan nodig zullen hebben. Uiteraard gaan we dit nog nader bestuderen!

MERCHANDISE

Hoe leuk is het om spulletjes te hebben met je eigen logo erop. Wij worden er vrolijk van! 😊 Vorig seizoen hadden we al wat leuke spullen zoals een schoudertas, een weekendtas en vesten laten bedrukken. En nu hebben we nog meer leuke gadgets erbij, zoals: fijne petjes voor op het water, een gezellige mok, een mooie vlag voor in de haven, visitekaartjes om uit te delen aan mensen die we tegenkomen en ons willen volgen, maar ook stickers! Misschien spot jij ons wel deze zomer!

Wij zouden het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat. Naast de mogelijkheid om hierboven een 'hartje' te geven om ons te laten weten dat je de blog leuk vindt, bestaat hieronder de mogelijkheid om een persoonlijke reactie te plaatsen. De met een * gemarkeerde velden moeten verplicht worden ingevuld. Naam en bericht worden gepubliceerd, het e-mailadres niet. Wil je graag een mailtje krijgen, zodra er een nieuwe blog wordt geplaatst, meld je dan aan via onze Contact-pagina.

Reactie plaatsen

Reacties

Marianne Van Iperen
2 jaar geleden

Wat een voorbereidingen zeg! Top hoor! Wij liggen nu in Esbjerg verwaaid voor overtocht naar Noorwegen. Via thyboron want ons hondje moet officieel ingevoerd en dus vooraf voor de wormenkuur naar een dierenarts. Wie weet zien we elkaar ergens sy Cestlavie

Walle
2 jaar geleden

Ben nu helemaal bij! Dit komt goed met jullie!

Arjen Weber
2 jaar geleden

Hoi, na hard werken is het goed rusten en gezien jullie voorbereidingen mogen jullie veel rusten. Goede reis van de Vela