We vervolgen onze route van Egersund naar Stavanger, waar we een aantal dagen doorbrengen alvorens richting het Lysefjord te trekken.
Maandag 10 juli 2023
Om 8.00 uur gaat de wekker. Vandaag gaat de tocht verder naar Stavanger. De komende dagen is het helaas wat minder weer. Minder leuk en minder geschikt om te varen. Wij willen daarom Egersund tijdig verlaten om genoeg vertier in de omgeving te hebben. Jammer wel dat we verder moeten met regen. Maar goed, zeilpakken aan en gaan met die banaan!
Op de hoek bij Lindøy is een bunkerstation waar we de dieseltank weer gaan bijvullen. Na ongeveer anderhalve dag motoren en wat andere kortere stukjes gaat er 45 liter in. Dit betekent dat we ongeveer 1 liter diesel per uur verbruiken. Dat is niet verkeerd. En grappig om te bedenken dat we aan reiskosten slechts €58,22 kwijt zijn om in Noorwegen te komen!
Waar we gisteren hier van links aan zijn komen varen over de zuidelijke toegang tot Egersund, gaan we nu verder naar rechts om via de westelijke toegang over het Nordresundet (Nyleia) de fjord weer uit te varen. Het zicht is zoals verwacht nogal beperkt en in de eerste tijd blijft het ook regenen. Het ontbijt is daarom vandaag niet aan tafel, maar uit de hand onder het sturen.
We verlaten het fjord over het Nordregapet terug naar de Noordzee. Daar houdt de regen ook langzaamaan weer op. We vormen een klein treintje, want voor ons varen wat boten die zo te zien dezelfde plannen hebben als wij en dus ook onderweg zijn richting Stavanger. Er is wel wat wind, maar daar kunnen we helaas geen gebruik van maken, omdat de wind vol tegen is. Wat dat betreft maar gelukkig dat we een dagje met weinig wind treffen. We hebben wel geluk met de stroming. Regelmatig verplaatsen we ons sneller over de grond dan door het water, wat betekent dat de plaatselijke stroming ons een handje helpt.
De kust zelf is hier nog vrij heuvelachtig qua landschap met kleine eilandjes en rotspartijen ervoor. Het is wel goed opletten met navigeren, vanwege deze rotspartijen en ondieptes. De wolken hangen laag, het is grijs en grauw. Na een tijdje sturen, geeft Renata het roer weer over aan Paul Michèl en gaat naar binnen. Laptop erbij en aan de slag met voorbereidingen op de blog. Je kunt je tijd maar beter efficiënt besteden als er toch niets te zien valt!
Daar waar we later aan de kust zandstranden ontdekken, worden we vijf keer verrast door een zeehond die zijn kop uit het water steekt en om zich heen kijkt. Eentje zien we zelfs een lekker visje opsnoepen. We doen weer een inschatting. Hun koppies hadden zeer veel weg van het koppie van de zeehond bij Den Oever. We denken te maken te hebben met de grijze zeehond.
In de tussentijd hebben wij onze koers verlegd en kunnen we gebruikmaken van een beetje wind. We rollen het fok uit en zien de snelheid langzaam oplopen met ruim 1 Kts. Dat is toch weer mooi meegenomen en zien we ook terug in onze gemiddelde snelheid van vandaag, 6,1 Kts.
Even voorbij Tananger varen we de Hafrsfjord in. Aan het eind van dit fjord ligt Stavanger. Her en der komen ons veerboten voorbij varen. Daar zijn er hier in Noorwegen sowieso nogal wat van. Met alle fjorden die er zijn, is de kortste weg natuurlijk vaak over het water en niet er omheen.
Terwijl we om ons heen kijken, zien we plotseling een flatgebouw wat er even daarvoor nog niet was, toch? Of hebben we deze over het hoofd gezien? Staat het nou stil of beweegt het? Het blijkt een gigantisch cruiseschip (344 meter lang en 54 meter breed) dat blijkbaar net is vertrokken uit de haven van Stavanger en nu recht op ons af vaart. Gelukkig vaart het net als wij vijf knopen en hebben we voldoende tijd om aan de kant te gaan, voordat dit gevaarte op stoom komt. Het is een wederzijds 'aapjes kijken'. Wij zien al die kleine poppetjes op het dek bewegen. Zij zwaaien vanaf hun balkonnetjes naar ons. Het is een grappige wisselwerking.
Niet veel later komt het Olje Museum in zicht en varen we dus recht op Gjestehavn Børevigå af waarop ons oog is gevallen. Vanaf daar loop je zo het centrum van Stavanger in. Als we dichterbij komen blijkt de haven al erg vol te liggen. Boven op het dak van het Olje Museum roept iemand die ons al een tijdje filmt of fotografeert: 'Zo, ver van huis!'

Blijkbaar een Nederlander die ons in het vizier had. We vragen hem of hij kan zien of er nog plek is in de haven. Hij zegt van niet. We varen verder richting de haven aan de overkant van de brug. Het lijkt erop dat we vanaf daar ook gebruik zouden kunnen maken van een pontje. Dan bedenken we ons dat we graag de beelden zouden hebben gekregen van deze meneer op het dak en keren we nog even om richting museum. We zien de man in kwestie nog wel lopen, maar voor we hem kunnen roepen gaat hij het museum weer binnen. Jammer...
Op dat moment zien we echter wel net een boot de haven bij het Olje Museum verlaten. Hebben wij even mazzel! We varen naar binnen en leggen aan aan een vingersteiger. Een perfect plekje.
Dan is het hoog tijd om de blog over de oversteek naar Noorwegen af te ronden. Dus daar gaan we eerst mee aan de slag. Voor we het weten is het dan een uurtje of negen 's avonds. Paul Michèl heeft vrij vandaag, dus voor een hapje eten gaan we even het centrum in. Daar halen we een snelle hap, die we aan boord opeten. Morgen moeten we maar eens een bezoekje gaan brengen aan het naastgelegen Olje Museum.
Afstand door het water: 55,4 NM; Duur: 8 uur en 30 minuten; Gemiddelde snelheid: 6,1 Kts
Dinsdag 11 juli 2023
Zoals verwacht is het een regenachtige dag. We hebben lekker geslapen en hebben zin om er op uit te gaan. Dus we gaan ontbijten en op pad. We kijken uit op het Olje Museum, dus dat is om de hoek. We weten niet hoe druk bezocht het normaal gesproken is, maar het is vandaag - op deze regenachtige dag - zeer goed bezocht . We staan in de rij om kaartjes te kopen.

Het Noorse Oliemuseum – Leren over de geschiedenis en de toekomst van olie
In het Noorse Oliemuseum kunt u kennismaken met de geschiedenis van olie, van het ontstaan miljoenen jaren geleden tot de klimaatvriendelijke oplossingen van de toekomst.
Het Noorse Oliemuseum ligt op slechts vijf minuten van het stadscentrum van Stavanger. Op meer dan 5.000 vierkante meter biedt het museum tentoonstellingen en belevenissen voor jong en oud.
Het museum laat zien hoe olie en gas miljoenen jaren geleden zijn ontstaan en hoe de technologie zich heeft ontwikkeld sinds het begin van het Noorse olie-industrie halverwege de jaren zestig. Interactieve tentoonstellingen brengen de verhalen tot leven, en activiteitenbladen en quizzen maken een rondleiding door het museum leuk voor alle leeftijden.
In een van de populairste activiteiten van het museum kunt u uit de eerste hand ervaren hoe het leven is op een booreiland. Ontdek hoe u vier meter naar beneden kan glijden via een reddingsnet, of probeer de weg te vinden door het doolhof van de catastroferuimte.
Natuurlijk richt het museum zich ook op de toekomst en hoe de klimaatverandering de wereld zal beïnvloeden. Ontdek ook wat de olie-industrie en wijzelf kunnen doen om de klimaatverandering in de toekomst te beperken.
Als u na uw bezoek nog wat energie over hebt, kunt u de dag afsluiten in het Geopark net buiten het museum. Dit is een populaire en uitdagende speeltuin die is opgebouwd uit elementen van de olie-industrie.
Bron: fjordline.com
Wij beginnen onze ronde bij de boorkoppen. Hiervan zijn er vele soorten die elk door een andere gesteentelaag kunnen dringen. Mooi om te zien hoe deze door het veelvuldige gebruik flinke slijtageplekken vertonen. We vervolgen onze route langs de vitrines die de technologische ontwikkeling laten zien van de methodes van oliewinning. De ontwikkeling in de bouw van olieplatforms is hierin zeer interessant. Daarnaast staat een verzameling modellen van platformen en schepen. Twee van de grootste die er zijn - Statfjord B en Troll A - zijn hier ook te zien. Indrukwekkend dat zo'n platform een soort stad op zich is. Binnen het huisvestingsgebeuren zie je zelfs een restaurant en een bioscoop. Aansluitend staan er duikerklokken en vaartuigen waarmee in de diepte gewerkt kon worden, maar ook een reddingscapsule, die gebruikt werd om mensen in een noodsituatie van het platform te kunnen evacueren. Deze was geschikt voor 28 personen, 20 aan de buitenrand en 8 aan de binnencirkel. Zelfs aan de buitenkant zit een rand waarop je kunt staan met een reling om je aan vast te houden. Je mag zelf ervaren hoe het is om in zo'n capsule te zitten. We moeten zeggen, ons lijkt het geen pretje! Maar... als de nood aan de man is, zul je ongetwijfeld blij zijn dat je zo mogelijk gered wordt.
Uiteraard zijn er ook herinneringen aan de zwarte dagen uit de oliewinning die levens hebben geëist. De verwrongen buis van het Kielland-platform is een stille getuige van het drama uit 1980. Het is een stuk geschiedenis, waar wij geen weet van hadden, maar wat zeer dramatisch en indrukwekkend is.
Ook in de bioscoop kun je een film zien, waarin de impact van de oliewinning op het gezinsleven duidelijk naar voren komt.
De reis vervolgt zich naar de buitenkant van het pand, waar een denkbeeldig olieplatform is gecreëerd waar je middels een helikopter naartoe wordt gevlogen. Hier zie je originele voorwerpen van boorwerkzaamheden en kun je zelf via het reddingsnet naar beneden glijden (mits je dat wilt uiteraard). Het onderwerp energie- en klimaatprobleem wordt ook niet vergeten. De wereld heeft energie nodig en het klimaatprobleem vraagt om nieuwe oplossingen. Wat wij verbijsterend vinden is dat de ontdekking van de zonnecellen en -energie al stamt uit 1839, maar dat er de laatste jaren pas wat mee gedaan wordt. Alles bij elkaar een museum, dat zeer de moeite van een bezoek waard is!
Na het museum lopen we de stad in door de kleurrijke en gezellige winkelstraten. In één van de plaatselijke drogisten lijkt het wel de Zweedse Ikea met een vaste looproute waar niet van af te wijken valt. Als je iets vergeten bent, moet je òf de hele route teruglopen òf nog een keer opnieuw beginnen... Jammer dat het zo regenachtig is, maar ondanks dat hangt er een gezellig sfeertje in de winkelstraten. En de straatjes vol kleurrijke restaurantjes nodigen uit om neer te strijken.
Terug op de boot, maakt Paul Michèl een heerlijke verlate smørrebrød-waardige lunch klaar. Wat een verwennerij weer! Daarna is het tijd voor bloggen, video-opnames selecteren en relaxen. Onder het koken worden we opgeschrikt door de scheepstoeter van een naastgelegen cruiseschip annex flatgebouw, dat vertrekt. Imposant om te zien!
Van de aankomst in Noorwegen totaan ons bezoek aan het Olje Museum hebben we ook een YouTube filmpje gemaakt, wat je hier kunt bekijken!
Wij zouden het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat. Naast de mogelijkheid om hierboven een 'hartje' te geven om ons te laten weten dat je de blog leuk vindt, bestaat hieronder de mogelijkheid om een persoonlijke reactie te plaatsen. De met een * gemarkeerde velden moeten verplicht worden ingevuld. Naam en bericht worden gepubliceerd, het e-mailadres niet. Wil je graag een mailtje krijgen, zodra er een nieuwe blog wordt geplaatst, meld je dan aan via onze Contact-pagina.
Reactie plaatsen
Reacties
Weer leuk om de foto.s en indrukken te zien van de schitterende bootreis, goede sfeer, met mooie ,impressie van het mooie Noorwegen …
Goede maaltijd is heel belangrijk ….Helemaal Top ! Paul Michel …
Paul Michel en bemanning …
Veel vaarplezier ..en we kijken weer uit naar het volgende verslag .
Lieve groet van ons uit Holten
Maria en Rinze
Het is net of ik een spannend reis boek aan het lezen ben.
Het gaat jullie goed en nog veel vaar plezier.
Wat een geweldige reis en leuke blogs waardoor we de indruk hebben mee te varen . Wat een gigantisch museum heel interessant. Dank jullie wel. Goede vaart . ⛵️🛟⚓️
Super interessant! Lees het soms 2 x
Weer een zeer interessante blog. Prima verslag met prachtige foto's van het Noorse Oliemuseum, dankjewel daarvoor. Wacht graag weer op de volgende blog, groetjes van Harry.
Weer gezellig om jullie blog te lezen! Hoop op beter weer voor jullie! Maar genoeg te zien en te doen
Groeten uit de Hoven!
Geweldig zoal die tuimelaars met jullie mee zwommen! Prachtig gezicht.
Alhoewel ik voor werk een aantal dagen in Stavanger gewerkt heb( 90'r jaren) herkende ik niks van de foto's.
Ik ben alleen in Jåttå geweest om NATO personeel te leren kleurenfoto's te printen. Speciale foto's natuurlijk, mochten de Russen niet weten.....
Mensen iets leren in een enorm uitgeholde berg was bijzonder, maar ja zeilen naar Noorwegen is nog veeeel bijzonderder. Blijf gezond en geniet!
interessante verhalen heel leuk om te lezen, ook jullie bezoek aan het Olje Museum met dat indrukwekkende filmpje.
Wat een geweldig prachtige spannen verhaal weder.
Alsof jezelf aan boord bent en deze trip zelf meemaakt
Dat van dat cruiseschip is voor mij ook zeer herkenbaar we aren eens in Acapulco ( Mexico) daar maakte wij een rondreis toen ëën van de mede reizigers zei, moet je eens kijken wat een enorm flatgebouw daar staat aan de haven, ook dat was geen flatgebouw maar een enorm cruiseschip onvoorstelbaar groot. Ik zal gaan duimen dat het voor jullie beter weer gaat worden en dat de zon weer mag gaan schijnen. Behouden vaart en voor straks slaap lekker en welterusten. Groetjes Bert Maan
Knap hoor van jullie.