Dit weekend staat in onze agenda's geblokt onder het kopje 'Zeilen'. Dat betekent dat we dit weekend vrijhouden, zodat we kunnen gaan zeilen als het weer het toelaat. De ervaring leert namelijk dat de weekenden ongemerkt allemaal vollopen met andere afspraken als we dit niet doen. En dan kan het zomaar gebeuren dat we heel graag willen zeilen, maar er geen tijd is om te gaan. Of zelfs dat we in de zomer voor een aantal weken vertrekken, terwijl we nog maar één keer het water op zijn geweest. Nou was er bij dat blokken blijkbaar toch iets niet helemaal vlekkeloos verlopen, maar daar viel gelukkig een mouw aan te passen!
Lelystad - Ketelhaven
Vrijdag 05-04-2024
Het belooft dit weekend mooi weer te worden. Een mazzeltje dat dit samenvalt met het moment dat in onze agenda's is geblokt! Als we deze ochtend opstaan is van dat mooie weer helaas nog weinig te merken. De regen komt met bakken uit de hemel. Het is moeilijk voor te stellen dat het lekker zeilweer zal zijn... We storten ons op buienalarm en soortgelijke apps en zien dat de buien naar het noordoosten wegtrekken en het vanaf een uur of twee droog zal worden. Laten we daar maar op vertrouwen.
We beginnen dus met inpakken en boodschappen halen en vertrekken richting Lelystad. Onderweg maken we nog een tussenstop bij de watersportwinkel. We hebben namelijk nog een NMEA2000 T-koppeling nodig. 'Waarvoor dan?', vraag je je misschien af. Dat zit als volgt. Drie weken geleden waren wij op de ZeilNoorddag. Daar werden twee SWAY-trackers verloot. Het is een apparaatje wat sinds kort op de markt is. Wij kochten wat lootjes, in de hoop zo'n tracker in de wacht te slepen. Dat is niet gelukt, maar gelukkig vindt onze bijdrage een mooie weg naar de KNRM.
Het zal jullie niet ontgaan zijn dat wij liefhebbers zijn van het vastleggen van onze trips. Wij konden de verleiding dus ook niet weerstaan en hebben zelf zo'n apparaatje aangeschaft. Deze kun je opnemen in je NMEA2000-systeem en dan worden je trips en alle data aan boord vastgelegd. Het opnemen van dit apparaatje in ons systeem aan boord, is de reden dat we een NMEA2000 T-koppeling nodig hebben.
Bij aankomst in de jachthaven moet er nog één piek aan regen overkomen. Een beetje zonde om alle spullen en onszelf compleet nat te laten regenen, terwijl het over een half uurtje droog is. Verder hebben we de bedieningstijden van de Ketelbrug bekeken en tussen 16.00 uur en 18.30 uur draait deze niet op de vrijdag. 16.00 uur gaan we niet meer redden, met andere woorden, we hebben ruimschoots de tijd om bij de brug te komen.
We stappen dus bij Restaurant De Brass binnen voor een kopje thee. Het restaurant blijkt nog niet geopend. Er wordt nog druk opgeruimd en gestofzuigd, maar het personeel is zo vriendelijk om ons toch een plekje aan te bieden. Terwijl we daar zitten, hebben we zicht op de bootkraan, waar ze druk zijn in verband met de hijsdagen. Voor wie niet bekend is met deze term: dit zijn de dagen waarop de boten die in de winter op de kant staan weer in het water worden gelegd. Het is hard werken met dit weer!
Al snel klaart het weer nu op en verschijnt er een blauwe lucht. Fijn als de weersvoorspellingen kloppen. We pakken een kar en brengen onze spullen aan boord. We geven alles weer een plekje en hangen de nieuwe SWAY-tracker in het systeem. De installatie is simpel, maar het is niet helemaal duidelijk of het gelukt is. We zullen het zien aan de hand van onze tocht van vandaag. Voor de zekerheid staat straks de log in 'Sail Expert' ook gewoon aan, zodat we in ieder geval onze routegegevens hebben.
Ook resetten we de marifoon die de laatste tijd wat al te veel aan het piepen was. We moeten nog eens even uitzoeken waarom de GPS-positie niet automatisch wordt overgenomen uit het systeem, terwijl die informatie wel beschikbaar is.
Voor vertrek eten we nog een kleine warme hap en dan zijn we er klaar voor.

Er staat een stevige windkracht 6 BFT in plaats van de beloofde 5 BFT met uitschieters naar 7 BFT. Tenzij we deze voorspelling moeten interpreteren als alléén uitschieters naar 6 en 7 BFT... De stevige wind kun je ook goed zien bij het uitvaren van de haven. Er zijn best wel wat golven, terwijl het water normaal vrij glad is. De vrachtschepen stampen door de golven op weg naar de Houtribsluis.

Nog voor vertrek uit de haven - rond de klok van drie - horen we een hele stoet sirenes langstrekken naar de Markerwaarddijk. Er moet daar iets gebeurd zijn. Wat er precies gebeurd is, weten we op dat moment niet. Later lezen we op internet dat twee auto's met elkaar in botsing zijn gekomen. De gehele dijk wordt in twee richtingen afgesloten. Als we een tijdje later langs de dijk varen zien we een flinke file aan vrachtwagens staan. Dat gaat blijkbaar nog wel even duren...

We maken een tankstop in Flevo Marina. Ondanks de stevige wind op het achtersteven, gaat het aanleggen gesmeerd. Fijn om de tank na de winter weer helemaal vol te gooien. Zo kunnen we er voorlopig weer even tegen. We vervolgen onze route. Het zonnetje is heerlijk en de schittering op het water prachtig. Genieten dus!

De wind komt uit het zuidwesten, dus wij varen voor de wind richting de Ketelbrug. Met deze wind is alleen het fokje meer dan genoeg en we gaan als een speer. Lange tijd ligt onze snelheid boven de 6 Kts. We zijn regelmatig aan het golfsurfen. Het sturen is wel een uitdaging. Want door de golven worden we regelmatig een andere kant op gezet.
Al snel blijkt dat met de aanleg van het nieuwe windmolenpark, er van onder de kust varen geen sprake meer is. Nu er nog gebouwd wordt, is het ook niet toegestaan het windmolenpark te doorkruisen. Je moet volledig buitenom varen. Wij volgen de kardinale betonning. Het windmolenpark omzeilen, maakt de afstand toch wel aanmerkelijk langer.

We moeten ver doorvaren voor we de bocht naar de Ketelbrug kunnen maken. Door de langere route missen we net het draaien van 18.30 uur. We zullen dus twintig minuten moeten wachten vóór de brug. Precies rond deze tijd neemt de wind toe tot wel 30 knopen en liggen we korte tijd flink te stampen in de wind om het fok weer in te rollen. Een dikke windkracht 7 Kts dus. Niet ideaal, maar het is niet anders. Gelukkig komt snel het moment dat we de Ketelbrug kunnen passeren.
Het is bizar om te zien hoe onrustig het water vóór de brug is en hoe rustig het vaarwater erachter. Daar is duidelijk niet een heel IJsselmeer aan vooraf gegaan, waar de golven zich kunnen opbouwen. De laatste 4 NM gaat rustig halve wind richting Ketelhaven. Het tempo neemt langzaam af met het afnemen van de wind. Net voor donker varen we de haven binnen en zoeken een plekje. We schuiven een pizza in de oven, nemen een warme douche en strijken neer op de bank. Een heerlijk dagje!
En dan de eerste evaluatie met betrekking tot de SWAY-tracker:
Na mijn smartphone opnieuw opgestart te hebben, blijkt het mogelijk om de informatie van de tracker te downloaden. Een eerste trip is te zien in de app. Het is leuk om te zien hoever je kunt inzoomen op de kaart. Alle betonning wordt met benaming zichtbaar. Elke manoeuvre is te zien. In Flevo Marina kunnen we precies zien dat we een rondje gedraaid hebben om aan te leggen bij de pomp.
Het is voor anderen mogelijk om je te volgen via de app. Mocht je het leuk vinden om ons op die manier te volgen, installeer dan de SWAY-app op je smartphone en volg Zeilboot Ohana! Via de link hieronder kun je deze dag zonder app bekijken.
Het is ons nog niet duidelijk of het mogelijk is om de GPX-bestanden te downloaden. Als dat niet kan is dat wel een gemis, want we gebruiken deze bestanden altijd om achteraf een mooie routekaart te maken. Een vraag die we maar eens aan SWAY Sailing moeten stellen.

Afstand door het water: 16,5 NM; Duur: 2 uur en 56 minuten; Gemiddelde snelheid: 5,2 Kts
Ketelhaven - Enkhuizen
Zaterdag 06-04-2024
Kwart over acht gaat de wekker. Het zal nu duidelijk worden waarom dat blokken van die agenda's toch niet helemaal gelukt was. Paul Michèl heeft namelijk een extra repetitieochtend met één van zijn mannenkoren. Gelukkig konden we hier een mouw aan passen. Door naar Ketelhaven te varen, konden we gisteren al wel op pad en liggen we gunstig voor Paul Michèl om opgepikt te worden voor een ochtendje muziek maken. Renata blijft aan boord en werkt wat aan de blog en geniet van het heerlijke weer.
Never a dull moment... Rond de klok van twaalf verschijnt de havenmeester bij onze boot. De ligplaatshouders van plek 210 komen eraan en wel nú. Onze boot moet dus verlegd worden. Een kort moment schiet door Renata's hoofd: "Dat heb ik weer precies als ik alleen aan boord ben!" Het blijkt gelukkig allemaal wel mee te vallen. De plek naast de onze is ook vrij en er is ruimte zat binnen de box om de boot opzij te bewegen. De havenmeester komt me helpen om de boot een plek te verleggen door één voor één alle lijnen te verleggen. Voor ik het weet ligt de boot op plek 209 en komen de Duitse buren van plek 210 de haven binnengevaren.
Eerder dan verwacht komt Paul Michèl weer de boot op lopen. Samen kijken we waar we naartoe zullen varen. Gezien de zuidelijke wind is een oversteek naar de andere kant van het IJsselmeer wel comfortabel met halve wind. De plannen zijn daarom om de oversteek naar Enkhuizen te maken. We dekken de tafel voor de lunch en vervolgens gaan we ons klaar maken voor vertrek.

De zon is minder aanwezig dan verwacht, maar de temperatuur is goed. We verlaten Jachthaven Ketelmeer terug richting de Ketelbrug. Bij het IJsseloog liggen veel boten voor anker. In het begin is de wind matig met een krachtje 3 à 4, maar al snel neemt de wind toe. Wij liggen met zo'n drie kwartier voor de Ketelbrug. We moeten nog een kwartiertje wachten op het volgende draaimoment. Gelukkig is het niet zo onstuimig als gisteravond. Precies om 14.20 uur wordt het verkeer stilgelegd en gaat de brug open.
Aan de IJsselmeerzijde rollen we meteen het fok weer uit. Het duurt eventjes, maar dan trekt de wind weer aan en gaan we er als een speer vandoor met een dikke 6 Kts.
Achter ons zien we de file die wij veroorzaakt hebben bij de brug. Renata hoort het gefoeter van haar ouders vroeger nog over al die plezierjachten die de hele boel maar stilleggen voor hun pleziertje. En nu, nu zit Renata zelf op zo'n plezierjacht en veroorzaakt de file. Het is niet zo dat we graag opstoppingen veroorzaken, maar de gedachte is wel grappig.

Terwijl Paul Michèl staat te sturen, onderzoekt Renata ondertussen de mogelijkheden van de SWAY-tracker verder. Als je koppelt met de WiFi van de tracker, dan kun je onder het varen ook naar een dashboard kijken, waarin snelheden van boot en wind worden getoond. Het is wel goed om je te realiseren dat je dan niet meer bereikbaar bent via 4G. Nu genieten we graag van onze rust op de boot en zijn we niet constant aan het appen en dergelijke, maar als je je begint af te vragen waarom het wel erg stil op de lijn is, dan kan dit de oorzaak zijn...
Het lijkt er overigens niet op dat mensen op afstand je live kunnen volgen, zolang je nog contact hebt met de wal via 4G. Je kunt wel onder het varen de gegevens van de tracker downloaden en vervolgens uploaden in de cloud. Bij aankomst blijkt echter dat hierdoor de trip van vandaag in tweeën is geknipt en niet meer samen te voegen is. Dit zou wat ons betreft nog een wel mooie verbetering zijn van de app.

Bij de bekende noordoostelijke hoek van de ondiepte begint de marifoon stevig te piepen. Er is een melding aan 'alle schepen'. Veel wijzer worden we niet en we zien in onze omgeving - behalve een boot die wat aan lijkt te rommelen - geen boten of mensen in nood. We houden onze omgeving goed in de gaten. We zien niets en na een tijdje wordt de marifoon weer stil. Renata heeft in de tussentijd het stuur overgenomen van Paul Michèl en vaart langs de groene tonnen verder richting Enkhuizen. Paul Michèl is trots op haar dat ze zo strak de boot bestuurt. In de afgelopen paar jaar heeft ze al flink wat ervaring opgedaan! Leergierigheid en gevoel voor de materie heeft hier erg bij geholpen, naast de duidelijke uitleg van Paul Michèl uiteraard!


Er is minder golfslag dan gisteren. De wind is wel stevig. Af en toe worden we uit koers gezet door een verdwaalde stevige breker. Hoe dichter we bij Enkhuizen komen des te vaker we weer te maken krijgen met dit soort brekers. Het laatste stukje moeten we nog kort hoog aan de wind verder alvorens we het fok weer inrollen. Niet veel later varen we de Compagnieshaven in Enkhuizen binnen.

De havenmeester is al naar huis, dus we zoeken zelf een plekje lekker vooraan in de haven. Al snel ligt alles weer vast, is de elektra aangesloten, de stuurhoes over het stuur gedaan en alle losse spullen uit de kuip weer binnen op hun plek.
Het is inmiddels 18.15 uur en we hebben wel trek. Paul Michèl gaat daarom meteen met het eten aan de gang en rond 18.45 uur schuiven we al aan tafel voor een lekker maaltje.
Paul Michèl verdiept zich vanavond eerst in de handleiding van de marifoon om het probleem met de GPS-positie op te lossen. In de handleiding vindt hij een mogelijke oplossing. En jawel, dit werkt. De GPS-positie wordt weer automatisch overgenomen uit het systeem, hoera!
Na een welverdiende douche, kruipen we met een Netflix-serie en wat te knabbelen op de bank.
Afstand door het water: 21,0 NM; Duur: 3 uur en 57 minuten; Gemiddelde snelheid: 4,9 Kts
Enkhuizen - Lelystad
Zondag 07-04-2024
Het is onstuimig vannacht, een korte check op Windfinder midden in de nacht vertelt dat het windkracht 6 Bft is. Aangezien het de afgelopen dagen in de praktijk een windkrachtje extra bleek te zijn, is het waarschijnlijker dat het windkracht 7 Bft is. En dat verklaart dus wel het onstuimige gerommel in de haven.
We worden wakker met een zonnetje dat probeert naar binnen te piepen. Blauwe lucht met langsdrijvende wolken. Het ziet er mooi uit! Na het ontbijt vertrekken we voor een wandeling door Enkhuizen. We kiezen voor een andere dan de gebruikelijke routes die we vaak lopen. We verlaten de haven naar rechts langs de stadswallen. Als eerst passeren we dan het beeld van de Enkhuizer cartografen Lucas Janszoon Waghenaer en Jan Huygen van Linschoten. Op internet lezen we terug dat het opschrift op het voetstuk onjuist is. Van Linschoten was geen cartograaf, maar auteur van geografische beschrijvingen van Indië. Dan weet je dat alvast als je zelf een keer langs dit beeld loopt. Vervolgens lopen we langs het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum.
We vervolgen onze route langs de stadsmuur. We passeren hierbij Theetuin Hertenkamp Enkhuizen. Hierbij gelegen is een kinderboerderij. Het is er een gezellige beestenboel met hertjes, lama's, een hangbuikzwijntje, geiten, konijnen en al wat dies meer zij.
Na wat rondkijken en aaien vervolgen we onze route verder langs de stadsmuur en de stadswallen het centrum in. Dit levert mooie plaatjes op.

Op de website visitenkhuizen.nl vind je het leuke wandelingenboekje gouden eeuw enkhuizen.
https://www.visitenkhuizen.nl/media/121093/wandelingenboekje-gouden-eeuw-enkhuizen-definitief.pdf
Hiernaast/hieronder zie je de bladzijde die betrekking heeft op het Marktmeestershuis.
Na deze korte onderbreking lopen we buitenom verder richting het centrum van Enkhuizen. Aan de horizon verschijnt de bekende Drommedaris weer.
Ook over deze Ketenpoort staat een mooi verhaal in het wandelingenboekje gouden eeuw van de VVV. Tegenwoordig is 'De Drom’ een cultureel centrum dat activiteiten biedt van activiteiten als zang, dans en muziek tot lezingen, cabaret, toneel en film.
Wij slaan linksaf terug richting de stadsmuur.
Bij het water ziet het er nog altijd onstuimig uit. Het water kleurt wat groenig. Een teken dat het behoorlijk waait. Er zijn witte kopjes op de golven en er is een flinke stroming zichtbaar door de golven die er zijn. Dit ziet er niet uit als een windkracht 4 Bft met uitschieters naar windkracht 5 à 6 Bft. Het heeft er alle schijn van dat het ook vandaag wat harder waait dan onze app aangeeft.
We komen weer terug in de haven. Hier zijn de plannen om zo eerst naar de Formule I (in herhaling op Viaplay TV) te kijken. Om 13.00 uur begint de uitzending. Het blijkt echter de start van de voorbeschouwing te zijn, ook nog eens onderbroken door reclame. Met andere woorden, die race laat nog wel even op zich wachten tot ergens ver na tweeën. Als we na de race pas het water op gaan, zijn we wel heel laat en hebben we het mooie weer gemist. Dus... we maken de boot klaar voor vertrek en gooien de trossen los. Op het water kijken we dan wel met een schuin oog naar de race.
Bij het verlaten van de haven, passeert deze passagiersboot ons waar we uiteindelijk - op afstand - samen mee opvaren naar Lelystad.


Het is wederom prachtig zeilweer. Wel met weer een stevige zuidenwind. Deze keer uit het zuidwesten. Voor het eerste gedeelte uitstekend om aan de wind richting het windmolenpark onder Urk te varen. Daarna zullen we moeten opkruisen. Zoals verwacht is het geen windkracht 4 Bft, maar een dikke windkracht 5 à 6 Bft. We gaan dus weer regelmatig boven de 6 Kts SOG.
Oorspronkelijk plan was om vandaag naar Urk te varen en dan morgen het laatste stukje naar Lelystad. Gezien de wind die voor maandag voorspeld is, kunnen we beter vandaag terugvaren naar Lelystad. Maandag is het slechts een windkracht 2 Bft vol uit het zuiden. Dus nog ongunstiger dan vandaag om terug te varen naar Lelystad. Pas in de loop van de middag zal de weinige wind een beetje naar het oosten draaien, maar die tijd hebben we niet. Maandagavond moet Paul Michèl weer werken.
Daarom dus een aangepast plan en ook daar genieten we uiteraard volop van. Het is heerlijk. De wind door onze haren, Het zonnetje op het water. En de wind in de zeilen, of beter gezegd het voorzeil. Meer dan een fokje is echt niet nodig met deze wind.
In de verte zien we een zeilboot die met vol tuigage vaart en die ligt aanmerkelijk plat in het water. Het is een keuze, maar wij kiezen voor comfort en voor de snelheid hoeven we het niet te laten. Het gaat als een speer. Voor we het weten komen we bij het windmolenpark aan en wordt het tijd om te gaan opkruisen richting Lelystad. Na een aantal rakken blijkt dat we nog niet voorbij de punt van de dijk komen en besluiten we voor het laatste stukje het zeil op te bergen en op de motor verder te gaan.
Al snel komt nu de zendmast van Lelystad dichterbij. Zo aan het eind van de middag begint de zon wat te zakken, maar het is nog altijd genieten op het water. Heerlijk uitgewaaid leggen we rond de klok van zes weer aan in de haven. We brengen de boot weer terug in 'havenstand' en halen een kar om onze spullen weer naar de auto te brengen.
Op de valreep moet Renata nog een sprintje terug maken naar de boot, omdat we de SWAY-tracker zijn vergeten uit te lezen. Dat zit nog niet in de routine, hahaha.
Op naar een volgend zeilweekend. Wij kijken er al naar uit!

Afstand door het water: 21,9 NM; Duur: 3 uur en 31minuten; Gemiddelde snelheid: 5,3 Kts
Wij zouden het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat. Naast de mogelijkheid om hierboven een 'hartje' te geven om ons te laten weten dat je de blog leuk vindt, bestaat hieronder de mogelijkheid om een persoonlijke reactie te plaatsen. De met een * gemarkeerde velden moeten verplicht worden ingevuld. Naam en bericht worden gepubliceerd, het e-mailadres niet. Wil je graag een mailtje krijgen, zodra er een nieuwe blog wordt geplaatst, meld je dan aan via onze Contact-pagina.
Reactie plaatsen
Reacties
Wat leuk geschreven! Top dat jullie de tracker hebben en uitproberen.
Da's weer genieten hè, en moo8 verhaal weer met prachtige foto's! Complimenten van een O.L.
Topfoto van de koffiekan van Klaas Gubbels. Speciale herinnering aan. A propos, denk aan je privacy met al die te volgen apparaten…
Met veel plezier jullie blog gelezen nu zelfs voor de tweede keer.
Hoe gezellig kan het zijn als met z’n tweeën zo’n mooi verhaal kunt schrijven. En wat fijn dat jullie beide zo van elkaar kunnen genieten.
Bedankt voor jullie prachtig reis verslag. Ik kijk al uit naar het volgende verhaal.